VILD FERMENTERING

VILD FERMENTERING

Dette er opskriften til at lave en fermenteret drik, baseret på vildgær og honning. Det er en lækker opskrift at kunne, for at få glæde af sæsonenes vildt-sankede urter, blomster og frugter. Det er i princippet en kold-infusion, som fermenteres og på den måde får glæde af både gavnlige bakterier og gærceller, honningen, og de mange planters helbredende egenskaber.

Man kan lave den med honning eller sukker, afhængig af hvad man har i køkkenet.

Materialer:
Smagsgivende urter, blomster eller frugter (cirka 1/4 af glasset)
Vildgær, som sidder på urter, blomster og frugter
Honning, eller sukker (2 spsk.)
Vand (1 liter)
Patentflaske eller anden beholder med låg (skoldes før brug)
Tragt
Evt. citrus-saft

Fremgangsmåde:
Bland vand, honning og blomster, urter eller frugter:

Saml urter, blomster eller frugter, som du vil bruge.

Man kan bruge sæsonenes planter, fx: hybenroser, hyldeblomster, syren, martsviol, gran, skovmærke, rabarber, mælkebøtte, mynte, mirabelle eller frugt: fx hindbær, blåbær, æbler, fersken, blommer. Man kan også fermentere frugtjuice eller kold the (hvis man tilsætter ekstra indhold med vildgær)

Planter skal helst være usprøjtede og vildt sanket, fra steder uden trafik-forurening. De skal helst ikke skylles inden, da vildgær sidder på overfladen.

Urter, blomster eller frugter puttes ned i patentflaske eller beholder.

Til workshoppen brugte vi: hybenroser, hindbærblade, rødgran, douglas og kæmpefyr-skud, brændenælde, skovmærke, kongelys-blade og rabarber.


Dernæst tilsættes honning, eventuelt opløst i lidt vand, for nemmere at komme i flasken.

Vildgær hedder også Saccharomyces som betyder sukkersvamp. Vildgær spiser sukkeret og danner kuldioxid (som får drikken til at boble) - og på sigt alkohol.

Til 1 liter vand, bruges 2 spsk. honning.
Man kan bruge mere eller mindre, afhængig af hvor længe man vil fermentere den og smag. For at få alkohol, skal den fermentere i 3-6 uger, og bruge tilsvarende mere honning.

Tilsæt evt. noget citrus-saft: 1/2 citron, appelsin, lime eller grape. det giver et godt miljø for vildgær.

Man kan også tilføje disse for at øge vildgær-indholdet: rosiner, andet tørret frugt, lidt surdejsbrød.

Fyld flasken op med vand - vand fra hanen, afkølet kogt vand, eller filtreret vand - afhængig af din kilde.

Læg låg på og ryst flasken.

Stil den uden låg (låg løst på, eller klæde med elastik over) i stuetemperatur i 2-5 dage, udenfor direkte sollys. Hver dag vendes flasken, eller der røres i beholderen. Dette er for at undgå mug i det øverste lag, hvor planter eller frugter kan komme i kontakt med luft. Dette er den eneste risiko, man skal være opmærksom på, og som nemt afværges ved at røre indholdet dagligt.

Efter et par dage, kan man vælge at si indholdet fra igennem en si eller et klæde, eller blot sætte låg på, og der opbygges tryk. Lad flasken stå ved stuetemperatur i yderligere cirka 2-7 dage.

Hver dag vendes flasken og låget åbnes forsigtigt for at lette trykket - der er risiko for at glasset sprænger! Hvis du midtvejs, ikke er hjemme til at åbne flasken, kan du stille den på køl, indtil du er hjemme igen, og tage den ud i stuetemperatur og forsætte fermenteringen.

Når der er godt med bobler, er den klar til at komme på køl og nydes afkølet. Man kan smage på den, og vælge om den skal fermentere længere, eller der skal tilsættes ekstra honning eller sukker.

Jeg kan bedst lide når den er brusende, lidt syrlig og ikke for sød. Den udvikler sig hele tiden - det går bare langsommere på køl. Den kan holde sig i månedsvis, men hvis den fermenterer yderligere, kan den danne alkohol, og til sidst blive til eddike, hvilket også er lækkert.

Velbekommen!


Workshop
Skovhaven
24.05.25
Faciliteret af Elena Ortíz
Skrevet af Kirstine og Elena